Transitievergoeding beleggen

geld beleggen, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, AEX, edelmetaal 2Uw geld verstandig vastzetten of beleggen

Als u een transitievergoeding heeft ontvangen wilt u dit natuurlijk zo lang mogelijk mee doen of zo hoog mogelijk rendement van het geld hebben. Financieel adviseurs van banken kunnen u helpen maar zij hebben vooral het belang van de bank te dienen en niet uw belang. Daarom hier een korte uitleg van de mogelijkheden zodat u goed beslagen ten ijs komt.

Er zijn mogelijkheden te over. Uw geld vastzetten op een spaarrekening en depositorekening levert u tegenwoordig nog maar zéér weinig rente op. Deze is in 90& van de gevallen nog lager dan de inflatie waardoor uw geld eigenlijk langzaam verdampt. Als u uw geld wilt beleggen zijn de mogelijkheden enornm: U kunt uw geld beleggen in individuele aandelen, in opties, in beleggingsfondsen, in edelmetaal. Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste beleggingsmogelijkheden.

Beleggen in Aandelen

Een aandeel is het bewijs dat u deelneemt bent in het bedrijfskapitaal van een onderneming. Als u belegt in aandelen kan uw kapitaal toenemen als de koers van het aandeel stijgt. Bij koersdaling echter zal uw kapitaal in waarde afnemen. Naast koersresultaten van de aandelen ontvangt u als belegger meestal ook dividend,. Dividend is een vergoeding die aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd als het bedrijf winstgevend is. Dividend kan worden uitgekeerd in geld of in extra aandelen (stockdividend)

Beleggen in beleggingsfondsen

Bij beleggen in beleggingsfondsen wordt u samen met andere beleggers die deelnemen eigenaar van dat beleggingsfonds. Het beheer van de gekozen aandelen en de weging hiervan gebeurt door specialisten van banken of verzekeraars. De beleggingen van een beleggingsfonds zijn vaak gespreid. Er is keuze uit sectorfondsen of regiofondsen. Ook kunnen beleggingsfondsen dividend uitkeren bij goede resultaten, hierin verschillen beleggingsfondsen niet van aandelen.

Beleggen in edelmetaal

Een andere vorm van beleggen is investeren in goud, zilver, platina of palladium. Dit kan via een beleggersrekening (in dat geval worden uw beleggingen in edelmetaal worden bijgeschreven op uw beleggingsrekening. Eventuele koersschommelingen van de gekozen edelmetalen worden dagelijks verwerkt in uw overzichten). U kunt er ook voor kiezen om zelf fysiek goud, zilver, platina of palladium aan te schaffen. U dient dan zelf voor de opslag te zorgen en eventuele koerswinst of verlies worden pas bij verkoop van deze edelmetalen verrekend.

Beleggen in obligaties

Een andere mogelijkheid om uw transitievergoeding te belegging is het aankopen van obligaties. Dit zijn schuldbewijzen van een bedrijf of de overheid. Een belegging in obligaties is minder risicovol dan beleggen in aandelen. Wanneer u belegt in obligaties ontvangt u in de meeste gevallen jaarlijks een vaste rente (coupon). Een obligatie heeft vaak een einddatum. Het bedrijf of de overheid die de obligatie heeft uitgegeven is verplicht om aan het einde van de looptijd uw ingelegde geld terugbetalen. De actuele waarde van uw obligaties wordt vooral bepaald door de marktrente en het risico dat u hierop loopt.

Beleggen in opties

Het beleggen in opties is meer voor de ervaren en actieve belegger.

Bij opties maakt u een afspraak om in de toekomst tegen een vooraf vastgestelde prijs een aandeel te kopen of teverkopen. Opties hebben in de meeste gevallen betrekking op aandelen, maar ook in valuta kan met gebruik van opties gehandeld worden. Opties hebben betrekking op een bepaalde periode, deze kan oplopen tot enkele jaren. Boorbeeld: U maakt de afspraak om over 6 maanden het recht te krijgen om 100 aandelen tegen een waarde van € 10,00 per aandeel te kopen. Voor deze optie betaald u een premie, de zogenaamde. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de uitoefenprijs en de resterende looptijd van de optie. We kennen twee verschillende soorten opties.

Call opties

Met een call optie koopt u het recht om in de toekomst een aandeel tegen een bepaalde waarde te kopen. Als koper maakt u dus winst als de koers van het onderliggende aandeel in de tussenliggende periode tijd stijgt. Uw call optie wordt op de effectenbeurs dan ook meer waard.

Put opties

Met een put optie koopt u het recht om in de toekomst een aandeel tegen een bepaalde waarde te verkopen. Als koper maakt u in dit geval winst als de koers van het onderliggende aandeel in de tussenliggende periode tijd in waarde daalt. Uw call optie wordt op de effectenbeurs dan ook meer waard. U kunt handelen in een grote verscheidenheid aan optie produkten. Denkt hierbij aan aandelenopties op de AEX-fondsen, Midkap-fondsen of indexopties. Het is ook mogelijk om te handelen in aandelenopties op buitenlandse beurzen, zowel binnen en buiten Europa.

Uw transitievergoeding beleggen in Turbo’s, Boosters & Traders

Met produkten als Turbo’s, Boosters & Traders kunt u door middel van hefboomwerking inspelen op een koersbewegingen van de onderliggende waarde. DIt kan een aandeel zijn, de stand van een index, obligaties, valuta-koersen of zelfs de prijzen van een grondstof. Een kleine wijziging in de beurskoers van de onderliggende waarde kan door de hefboomwerking grote gevolgen hebben voor de beurskoers van de betreffende Turbo, Booster of Trader. Dit betekent: veel winst of veel verlies. Turbo’s, Boosters & Traders zijn daarom alleen geschikt voor zeer ervaren beleggers die bereid zijn veel risico te nemen.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.