Tips voor goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief schrijven

Voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief is het belangrijk dat je vooraf weet wat je wilt gaan schrijven en wat de belangrijkste punten zijn die de werkgever over jou te weten moet komen. Maak nooit één standaard brief, maar spits je sollicitatiebrief toe op de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Je kunt je vast houden aan een template dat de volgende onderwerpen bevat: 

Persoonlijke informatie Een goede brief begint u altijd met persoonlijke informatie. Uw naam en adres gegevens worden als eerste vermeld. Vervolgens vermeld u de adresgegevens van het bedrijf waar u bij solliciteert. Dan komt het onderwerp van de brief. U kunt hier kiezen voor een standaard onderwerp: sollicitatie functie. Maar het is ook mogelijk hier wat creatiever meer om te gaan en een onderwerp te vermelden dat meer opvalt: “Stop met zoeken!”of “Ik ben de kandidaat die u zoekt”. Daarna vermeld u de datum en de aanhef. Omdat u de contactpersoon nog niet kent, is het netjes om de brief altijd te beginnen met Geachte meneer/mevrouw [achternaam].

Functie Vermeld in de eerste alinea op welke functie u solliciteert en vertel in het kort hoe u op deze functie bent gekomen. De standaard zinnen: “onlangs zag ik uw vacature op” of “onlangs hoorde ik van één van uw werknemers dat” zijn niet fout. Deze trekken echter niet direct de aandacht van de lezer. Probeer daarom een pakkende en originele openingszin te verzinnen. “Elke keer dat ik een reclame van uw bedrijf voorbij zie komen, lijkt het mij leuk om bij uw organisatie te horen. Nu er een vacature is vrij gekomen grijp ik mijn kans” of “Het werk wat jullie leveren is van hoge kwaliteit. Ik zou daarom graag willen bijdragen aan dit werkproces.” of “Elke keer als ik nieuwe schoenen nodig heb, denk ik aan [merk] Zo’n mooi merk kan een mooi talent als ik goed gebruiken.”

Werkervaring Licht in de tweede alinea belangrijke en relevante werkervaring/kwaliteiten uit uw CV toe. Kies wel alleen die werkervaring/kwaliteiten uit, die voor het bedrijf en de functie van belang zijn. Maak het concreet door voorbeelden te geven uit uw huidige functie. Deze voorbeelden zullen uw kwaliteiten en de beargumentatie  zijn, waarom juist u geschikt bent om deze functie te verkrijgen. Als u op het moment van solliciteren al een baan hebt, licht in de tweede alinea dan ook toe waarom u van baan wilt wisselen. Bent u geïnteresseerd in de promotiekansen of juist toe aan een nieuwe uitdaging?

sollicitatie tipsWaarom nou juist dat bedrijf? Vaak zijn er meerdere werkgevers die in dezelfde branche actief zijn. Maar wat maakt dat bedrijf zo speciaal dat u daar graag wilt werken? Licht daarom in de derde alinea toe waarom u juist bij dat bedrijf wilt komen werken en niet één van de concurrenten. Om deze alinea goed te formuleren kunt u het beste even op de website van de werkgever kijken. Waar staat deze werkgever voor? Wat is hun missie en visie? En wat voor gevoel krijgt u bij deze werkgever? Probeer dit gevoel goed te vertalen in de sollicitatiebrief. Het laat zien dat u oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Omschrijf in de derde alinea ook uw toegevoegde waarde voor deze werkgever en wat u geschikt maakt voor deze vacature.

Afsluiting Sluit in de vierde alinea uw brief af en geef aan dat u bereid bent de brief/cv in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Probeer dit op een pakkende en originele manier te doen waardoor u nog meer opvalt. Blijf daarbij wel netjes en professioneel. Groetjes stuurt u naar vrienden/familie. Het afsluiten van een sollicitatiebrief doet u het beste “met vriendelijke groeten.” Onderaan de brief kunt u eventueel nog uw contactgegevens vermelden.

U kunt ook veel handige en makkelijke formats op internet vinden

Zou Thuiswerk iets voor u zijn? Klik hier voor meer informatie.                                                   Home

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.